Heeft iemand nog een tuin die moet worden omgespit?

Leeftijd is een administratieve notatie. Als je begint wordt de datum vastgelegd en ook als het afgelopen is. Daartussenin zit je “leef-tijd”. En iemand heeft bedacht dat je ergens op de helft het stempel “oud” krijgt.

Ik ben de helft al voorbij en zou dus als “stokoud” betiteld kunnen worden. Gelukkig klopt het niet. Want mijn leeftijdsgenoten en ik zijn niet oud, laat staan stokoud. Tussen onze oren leven wij als midden-dertigers. Sommigen van ons zelfs als late pubers. Wij rennen net zo makkelijk een marathon als dat we een nacht doordansen op een festival. Wat wij dan weer wél hebben, is dat we de week erná niet zo jong meer zijn. Maar dat is tijdelijk.

Mijn moeder werd 86, die was pas oud! Maar ook tussen haar oren bleef ze jong. Al was het maar omdat ze zich die tijd van haar jeugd nog goed herinnerde. Ik dacht dan stiekem: Je zult een dochter van 60 hebben.
Sinds ik weer af en toe voor de klas sta word ik eraan herinnerd dat ik al een tijdje meeloop. De kleuters van toen komen nu hun eigen kroost brengen.

Emiel Ratelband dacht de oplossing te hebben gevonden. Hij hoopt dat de rechter hem toekent dat hij straks weer 49 is. Wat natuurlijk onzin is. Want waarom zou je 49 willen zijn als 69 net zo goed voelt?

Ik las een artikel over de Franse Paradox. Ondanks dat de Fransen er een niet al te gezonde levensstijl op nahouden worden ze toch ouder dan de gemiddelde Amerikaan. Zou het in de wijn zitten? Onderzoek heeft uitgewezen dat je per dag 52 flessen wijn moet leegdrinken om voldoende Resveratrol binnen te krijgen.

Blue Zones

En hoe zit dat met de Blue Zones? De bewoners van deze regio’s blijven lang gezond en worden heel erg oud. De leefstijl van de Blue Zones spreekt mij wel aan: Veel bewegen, het zware werk gewoon zelf doen, gezelligheid en een drankje op z’n tijd.

Ik ga dus gezellig nog even de tuin omspitten!

2 gedachten over “Heeft iemand nog een tuin die moet worden omgespit?”

  1. Hahaha. Mooi gevonden, leef-tijd. Ik voel me soms wel oud, terwijl ik nog niet op de helft ben. Maar waar ligt de helft, je weet immers nooit hoe oud je gaat worden enbwaar die helft dan zit. Alvast een fijne verjaardag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *