Ayurveda

Podcasts, ik hou ervan. Als ik een berg strijkgoed wegwerk vliegt de tijd voorbij. Een autorit kan me niet lang genoeg duren. Mijn lijstje favorieten groeit. De Universiteit van Nederland en NRC-Vandaag zijn informatief. Maar ook Cocainekoorts of Moordcast bieden vermaak. De Italiaanse lessen zijn natuurlijk leerzaam.

Zo af en toe doet Spotify een voorstel. Vandaag stond De Ayurveda Podcast spontaan vooraan. Niet iets wat ik zelf zou hebben uitgezocht maar ik klik op “afspelen” en luister. Het duurt niet lang of ik ben geboeid.

Leefwijze

De dames in de uitzending vertellen over hun eigen studie en zoektocht naar de Ayurvedische leefwijze. En ik herken mijzelf in hun verhaal. Mijn leefwijze sluit er naadloos op aan. Vroeg opstaan, veel beweging in de buitenlucht, wat we eten en drinken. Net als ik wil afhaken op de Ayurvedische gewoonte om met ghee (=geklaarde boter) je mond te spoelen zegt de dame in de podcast dat je vooral moet doen wat bij je past en als je iets tegenstaat dan sla je het over. Ik ben weer “in”. De recepten lijken me heerlijk! Een beetje Indiaas en daar houden we van. Rooibosthee en thee van gember drink ik altijd al. Ik deed ooit tien jaar lang yoga dus de zonnegroet staat vast op mijn programma.

Dosha

Heb je wel eens van een Dosha type gehoord? Nou voor de kenners: Ik ben een Pitta. (niet te verwarren met het broodje) En zoals je kan verwachten bij mijn type, luister ik de podcast versneld af. De intro sla ik steevast over en zo kan ik in korte tijd veel informatie opnemen. Maar ik ben ook Vata! Bewegelijk, een beetje chaotisch en ik hou niet van lawaai. Een combinatie dus. Ik ga me er in verdiepen.

Marleen en Cielke

De Ayurveda Podcast is opgezet volgens een vast stramien. Na de intro nemen Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hun week door en gooien er meteen een handige tip in. Dan de inhoud van het thema met de visie van een expert. Hun eigen ervaringen maken deze podcast tot een verhaal waarin je je kunt herkennen. Ook een beginner zoals ik.

Een aanrader dus!
De Ayurveda Podcast (Spotify)

4 gedachten over “Ayurveda”

 1. Lieve Ingrid,

  Wauw! Wat super leuk om dit te lezen en heel erg tof om te horen dat je graag onze podcast luistert! En precies wat je zegt; kijk echt wat bij je past en waar jij je goed bij voelt

  Veel liefs van Marleen en Cielke

  1. Jullie zijn zo leuk samen. Met alle ontboezemingen maken jullie de podcast herkenbaar en toegangelijk!
   Maar waar kan ik nou de review schrijven? (kan het niet vinden)

 2. Zeg Pitta-type nu weet ik nog niet wat een Dosha-type is maar vermoed dat het ’t tegenovergestelde van een Pitta-type is.
  Ik ben denk ik een Pitta-type, ik sla altijd de intro van een boek over omdat ik zelf de inhoud wil ontdekken zonder tekst en uitleg vooraf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *