Regenboogvader

16 juni 1929.
Het is de dag dat mijn vader als tweede van vijf kinderen wordt geboren in een goed katholiek gezin. Hij groeit op, maakt als puber de oorlog mee en gaat in dienst. Over de periode in Nederlands-Indië wordt niet gesproken. Mijn moeder en hij trouwen en ik word geboren. Ook over zijn “burgerbaan” bij Defensie vertelt hij weinig.

Dat hij goed geheimen kan bewaren blijkt als hij in 1984 uit de kast komt. Twee jaar later maakt kanker een einde aan zijn leven.

2019
In Amsterdam stapt Dré het podium op. Hij gaat, als Generaal van de Luchtmacht, een speech houden voor de opvarenden van de defensieboot tijdens de Canal Pride. Hij vertelt over diversiteit en inclusiviteit bij Defensie. Dat het nog steeds een ontwikkelingsproces is.

En dan vertelt hij over mijn vader. Dat mijn vader het bij Defensie waarschijnlijk niet makkelijk heeft gehad. Niet zichzelf heeft kunnen zijn. Dat het belangrijk is dat iemand zijn werk goed doet. Niet wat zijn geaardheid is.

Misschien wisten ze bij Defensie niet eens dat mijn vader een regenboogvader was.
Maar nu wél!

2 gedachten over “Regenboogvader”

  1. Mooi, mijn moeder heeft dierbare herinneringen aan je vader. Ze heeft samen met jouw vader in de oorlog in Friesland gezeten. Later gingen ze samen vaak uit. Ze heeft misschien wel verhalen die je nog wilt horen. Als je wilt kan je best eens met haar afspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *