Allemaal jong

Leeftijd, de tijd dat je leeft… En ik hoop dat ik dat nog heel lang mag doen.

Oud?

Toen ik 20 was vond ik iemand van dertig best oud. Toen ik dertig was vond ik iemand van veertig bejaard. Wat ik daarna van mensen vond die tien jaar ouder waren dan ik laat zich makkelijk raden. Toen ik tegen de vijftig liep trok ik af en toe een wenkbrouw omhoog. Dat kon ik omdat ik weiger er Botox in te laten spuiten. Was ik nu ook oud?

Dit jaar word ik 65. (Zou je niet eggen hè?) Voor de spiegel zie ik best dat ik geen dertig meer ben maar ik ben gezegend met een goed lijf. In mijn hoofd ben ik nog wel die dertig. Of liever veertig want de uitspraak “het leven begin bij veertig” onderschrijf ik.

Montenero di Bisaccia

Ik ben vandaag in ons dorp en op de bank in het parkje zitten de gepensioneerde heren met elkaar te kletsen. In de koffiebar zitten twee vrouwen van mijn leeftijd aan de cappuccino. Een gebochelde dame in het zwart sjouwt haar boodschappentrolley bergopwaarts.

Jong!

Ik voel me jong! Tussen mijn oren bén ik ook jong! Drè zegt wel eens gekscherend tegen me dat ik me gedraag alsof ik twaalf ben. En ik bedenk dat die “oude” dames en heren zich waarschijnlijk ook zo jong voelen in hun hoofd. Dus bestaat de wereld eigenlijk uit allemaal jonge mensen die er een beetje ouder uitzien.

Van dit inzicht word ik vrolijk. Laat die verjaardag maar komen!

12 gedachten over “Allemaal jong”

 1. Haha, hoe herkenbaar!
  Ik ben pas jarig geweest en ben 67 jaar geworden, maar ik voel me 24 en dat zeg ik ook altijd! Heerlijk toch?!?
  Hartelijke groeten,
  Ernestine

 2. Mooi stuk, heel herkenbaar Ingrid. Het is zo dat je zo jong bent, geestelijk, dan dat je jezelf voelt. Soms wil je wel meer dan je lichaam toe staat. Bovenaan moet staat dat je moet leven zoals je het zelf het beste en leukste vindt.

  Genieten van het leven, op z’n Italiaans of op z’n Nederlands, is het belangrijkste.

 3. Ach, Ingrid je bent zo oud als je jezelf voelt.
  Ik hoop in november 70 te worden. Ik herinner mij 1977 nog als de dag van gisteren toen ik VCLHC Heren 8 oprichtte.
  Dankzij Hockey, een sterk sociaal leven en mijn vele buitenlandse reizen, heb ik nog steeds een jeugdige geest. Ik voel mijzelf absoluut geen 69. Omdat ik nooit gerookt heb en met name de laatste 20 jaar door mijn echtgenote gezond eten toegediend krijg en niet te vergeten nog steeds een aantal werk, heb ik nog steeds een voorkomen dat niet strookt met mijn werkelijke leeftijd. Ouder worden is normaal; het gaat erom hoe je ouder wordt en kwaliteit van leven behoudt.

 4. Leeftijd is maar een getal Ingrid. Ik hoop volgend jaar 70 te worden. Op wat vervelende gewrichten na verder gelukkig kerngezond, waarbij de kleinkinderen, inmiddels 7 me wel jong houden. Groetjes, Riemke

 5. Ik ben 7 jaar ouder dan jij, maar voel me energieker en gelukkiger dan ooit.
  En ja ik voel me nog jong, het helpt ook dat ik altijd jonger geschat word, maar dat is een kwestie van genen en iedere dag gezichtscrème gebruiken, toch besef ik goed dat ik bevoorrecht ben en geniet daarom optimaal van elke dag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *