Spinazielasagne met twee soorten kaas

Italië, zwoele avonden, mooie steden en heerlijk eten. Wij gaan graag op vakantie naar Italië en vinden het heerlijk om wat rond te slenteren in oude steden en lokale producten te kopen op een marktje. Want niks smaakt zo lekker als de pure smaak van Italië.

Zo is ook dit recept ontstaan. Ik wilde eens iets anders dan de laagje tomatensaus met gehakt, bechamelsaus en gesmolten kaas. De lasagne met spinazie en zalm kenden we nu ook wel, dus het werd tijd om iets anders in elkaar te draaien.

Gorgonzola?

Mijn man houdt eigenlijk helemaal niet van kaas en toch waagde ik het erop om twee soorten kaas in deze lasagne te verwerken, een oude geraspte kaas voor bovenop en voor tussen de laagjes een gorgonzola. Het was echt een gok of mijn man dit lekker zou vinden en dus vertelde ik hem maar niet van de gorgonzola. Nadat de lasagne uit de oven kwam snuffelde mijn man eens aan de ovenschotel en zei hmm dat ruikt lekker, wat is het? Lasagne gaf ik als antwoord, nog steeds de gorgonzola verzwijgend. Ik schepte wat lasagne op zijn bord en zat klaar voor de “getsie wat is dit”. Maar dat bleef uit, hij at en at en zei tussen de happen door dat hij het zo lekker vond, maar wat zat er nou toch allemaal in? Toen zijn bord leeg was en hij nog een keer naar de keuken verdween om op te scheppen heb ik hem verteld dat hij zojuist een lasagne met gorgonzola had gegeten. Even hield hij zijn vork stil, maar toen haalde hij zijn schouders op en zei, ik vind het lekker dit mag je vaker maken…pfiew.
Mijn man is echt geen miepert met eten, maar hij is gewoon echt niet dol op kaas. Gesmolten vindt hij wel lekker, maar buitenlandse kazen, gesmolten of niet, krijg ik er bij hem echt niet in, oké brie dat vindt hij dan wel weer lekker, maar dat mag dan weer niet gesmolten zijn want dan vindt hij het niet lekker…snappen jullie het nog?

Recept ook voor kinderen

Dit recept komt dus gemiddeld 1x per maand op tafel en ook hebben al diverse kinderen dit recept gegeten en vinden zij het allemaal lekker. Kinderen hebben vaak een uitgesproken smaak, is het groen dan is het vaak bij voorbaat al jakkie, lusse ik niet, of hoeffe niet. Maar ik denk dat het krokante kaaslaagje een hoop doet, hierdoor zien ze in eerste instantie niet dat er een dikke laag spinazie onder zit. Ik was bang dat de uitgesproken smaak van gorgonzola nog roet in het eten zou gooien, maar nee hoor ze smikkelden het allemaal lekker op.

Hoe maak je het?

Ingrediënten voor 4-5 personen

  • 1000 spinazie (dit mag vers of diepvries zijn)
  • 1 rode peper (hou je niet van pittig halveer het dan of laat weg)
  • 1 sjalotje
  • 150 gram gorgonzola
  • 250 gram geraspte oude kaas
  • 2 teentjes knoflook   
  • 60 gram bloem
  • 60 gram boter
  • 600 ml groentebouillon
  • 250 gram mascarpone
  • Lasagnebladen
  • Olijfolie

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Heb je diepvries spinazie, ontdooi deze dan eerst in een pan of haal het ’s morgens uit de vriezer. Heb je verse spinazie dan kun je deze stap overslaan
  • Snijd de knoflook fijn, halveer de peper en verwijder de zaadlijsten en snijd ook fijn
  • Snipper het sjalotje
  • Verhit een scheutje olijfolie in een wok en fruit de knoflook, sjalot en de peper aan. Doe dit niet op een te hoog vuur, de knoflook en sjalot mogen niet verkleuren
  • Gebruik je diepvriesspinazie dan kan je deze na 2 minuten volledig toevoegen aan de knoflook, sjalot en het pepertje
  • Gebruik je verse spinazie, doe dan beetje bij beetje de spinazie bij de knoflook, sjalot en het pepertje en wacht tot het geslonken is voor je een nieuwe handvol erbij doet
  • Maak ondertussen de bechamelsaus
  • Smelt de boter in een steelpannetje, maar laat deze niet bruin worden
  • Voeg in 1x alle bloem toe en roer dit goed door. Wanneer het mengsel goed loslaat van de bodem is de bloem gaar
  • Voeg de groentebouillon in 1x toe, blijf nu roeren tot je een dikkere saus zonder klontjes krijgt
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg de mascarpone toe aan de saus
  • We gaan nu de lasagne opbouwen
  • Schep een klein beetje bechamelsaus op de boven van een ovenschaal
  • Schep hier een klein beetje spinazie op
  • Dek af met lasagnebladen
  • Schep hier een laagje bechamelsaus op, verkruimel een beetje gorgonzola erover en schep er een laagje spinazie op
  • Blijf deze stap herhalen tot je spinazie op is. Eindig met een laagje bechamelsaus en strooi hier de geraspte kaas overheen
  • Bak de lasagne 30-35 minuten

Het maakt voor de smaak niet uit of je diepvries of verse spinazie neemt. In de zomer neem ik altijd verse spinazie, maar maak ik deze lasagne in de winter dan neem ik altijd diepvries spinazie. Eten er kinderen mee of houd je niet van pittig eten, doe dan wat minder rode peper erin of laat het helemaal weg.

Meer recepten van Marjolijn zien? Puur-Koken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *