Tinnitus

Mijn oren leiden een eigen leven. Ik weet niet meer precies wanneer ze zelf het geluid hebben bedacht maar het is zeker 25 jaar geleden. En het is niet meer gestopt. Ik noem het de “piep” in mijn hoofd. Het zit net achter mijn rechteroor. Toen het net begon heeft een KNO-arts ernaar gekeken. Hij besloot dat het Tinnitus heet en er niks aan te doen is.
Sindsdien hoort de piep bij mij. Ik ben eraan gewend dat hij er is. Altijd.

De laatste tijd klinkt het geluid harder dus leek het mij een goed idee om de KNO-arts te vragen of de wetenschap inmiddels een pilletje heeft uitgevonden dat de piep kan uitzetten. Ik ben al tevreden met zachter.

Helaas, ondanks dat er veel onderzoek naar wordt gedaan en er regelmatig berichten zijn over weer een nieuwe behandelmethode; er is niks aan te doen.

Ongeveer twee miljoen mensen hebben een geluid in hun hoofd dat verder niemand kan horen. En als je op internet gaat zoeken is er best veel over geschreven. Toch wordt er niet veel over gepraat. Zo kwam ik onlangs bij toeval tot de ontdekking dat in mijn directe omgeving mensen zijn die ook lawaai in hun hoofd hebben.

“Wat je aandacht geeft groeit.”
Die uitspraak gaat hier helemaal op. Ik merk, nu ik bij de kno-arts ben geweest, erover schrijf en de piep aandacht geef, ik me er meer van bewust ben. Gauw maar weer over ophouden dus.

Ssssttt…

Wil je horen hoe het klinkt? Klik hier en scrol even door naar de geluidsfragmenten.
Er zijn verschillende geluiden die mensen met tinnitus horen.

Photo by Ryan Stone on Unsplash

4 gedachten over “Tinnitus”

 1. Hoi Ingrid, Hier ook. 10.000 hz, sinds een paar jaar. Maand geleden alles laten doormeten in Utrecht. Als vervolg niet gekozen voor de weg naar een apparaatje met maskerend geluid, maar voor tips het er wel te laten zijn maar er maar niet meer op te letten…

 2. Hallo Ingrid,
  Heb ik ook, weliswaar geen hoge piep maar continue ruisen, vooral links maar met verkoudheid beide oren… en als ik vermoeid raak lijkt het altijd harder. Probeer er “doorheen” te luisteren dus eigenlijk negeren maar soms heel lastig…..

  1. Hoi Joost.
   Dat van die vermoeidheid is herkenbaar. Dan lijkt het geluid knetterhard. Maar eigenlijk denk ik dat ik er dan gewoon wat minder tegen kan.
   Accepteren lukt wel maar negeren niet.
   Gr. Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *