Wespenvriend

Bang voor wespen? Nee, dat niet. Als ze om mij heen zoemen dan weet ik dat ze niet voor mij komen maar voor het lekkers in mijn glas. Dus dek ik mijn glas af en wacht tot ze vertrekken naar de buurman. De wespen die dat doen zijn trouwens Duitse wespen (Vespula germanica) of de gewone wesp. (Vespula vulgaris).

In Italië hebben we ook wespen. Ze zijn niet agressief maar wel irritant want als het warm weer is komen ze in groten getale naar ons zwembad. Ze bezetten de trap en drijven gemoedelijk met z’n allen op het water.

Deze week is het heet in Italië. De temperatuur loopt op tot 38 graden. We passen ons werktempo aan, houden een siësta en drinken veel water. En we willen plonsen en afkoelen in het zwembad.

De wespen hebben dorst en verdringen zich bij de trap. Het is onmogelijk om in het bad te komen zonder op een wesp te stappen. Ik maak er een foto van en post hem op Twitter.

Dan komt de twitterende @wespenvriend van de Wespenstichting in de lucht. Ik leer dat onze wespen Franse Veldwespen zijn. Dat ze niet agressief zijn weten we al. Maar ze komen niet drinken. Ze halen water uit het zwembad om hun nesten koel te houden.

Ik krijg het advies om het zwembad af te dekken als we het niet gebruiken en de nesten vochtig te spuiten zodat ze afkoelen. En om een waterplaats te maken dicht bij de nesten.

@wespenvriend

Op goed geluk spuit ik met de tuinslag water in de jasmijnstruik. Miljoenen wespen stijgen op. Ik vermoed dat hier een kleine kolonie wespen woont die niet vrijwillig het zwembad, dat ernaast staat, verlaat.
Morgen maar flink snoeien.

2 gedachten over “Wespenvriend”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *