40 tips om je doel te bereiken

Ik ga nú afvallen! Ik ga nú meer bewegen! Ik ga nú mijn administratie bijhouden! Ik ga nú meer delegeren, communiceren, sparen! Ik ga nú… nú… nú!

En op een dag kom je erachter dat er helemaal niks is veranderd in je gewoonte om: te veel te snoepen, te weinig te bewegen, niet op te ruimen …

Gedragsverandering duurt veertig dagen zeggen de deskundigen. Dat klinkt best overzichtelijk toch? Dat de werkelijkheid weerbarstiger is heeft de geschiedenis bewezen. “Veertig” is in de symboliek een belangrijk getal. De zondvloed duurde 40 dagen en 40 nachten. Dat waren echt geen fijne veertig dagen. Maar daarna werd het beter. De profeet Elia verbleef 40 dagen in de woestijn nadat hij vluchtte voor Koningin Izebel. De Veertigdagentijd als voorbereiding op Pasen. Er zijn nog veel meer voorbeelden, maar wat ik wil aantonen is dat veertig dagen een pittige voorbereiding zijn op een nieuwe periode.

Regeren is vooruitzien!

Wil je veranderen? Pak je agenda en plan veertig dagen waarin je bewust met je verandering aan de slag gaat.

Veertig tips

  1. De eerste en allerbelangrijkste tip: VERANDER!
    Al volg je alle veertig tips op; verandering gaat niet vanzelf. Je kunt nog zoveel lezen, filmpjes kijken, je de toekomst laten voorspellen of mensen om je heen verzamelen die je aanmoedigen… veranderen moet je écht zelf DOEN. Tips kunnen wel helpen. Leuker kan ik het niet voor je maken; makkelijker wel.

  2. Pak het aan als een project.
    Beschrijf doelen en subdoelen, maak een schema, een tijdlijn, wie zijn er betrokken…

  3. Beschrijf heel specifiek en tot in detail wat je wilt veranderen.
    Leg ook vast wat er definitief is veranderd in de nieuwe situatie.
    Ik ga nú afvallen is niet specifiek genoeg. Wel: Op die datum snoep ik alleen nog op zaterdag of eet ik maximaal 1200 gezonde calorieën per dag.

    Of vanaf die datum ga ik op maandag en donderdag van 7 tot 8 sporten in de sportschool en neem ik altijd de trap. Ik kan dan zonder te stoppen 5 km rennen.

  4. Maak je verandering meetbaar.
    Hoeveel kilo wil je afvallen en in hoeveel tijd?
    Hoeveel wil je (be)sparen?
    Maak een start- en een eindpunt.

  5. Een goede voorbereiding is essentieel.
    Beschrijf niet alleen je doel heel gedetailleerd, maar ook iedere stap die je gaat nemen op de weg ernaartoe. En zet ze in je tijdschema.

    Bijv. op dag 1 maak je je huis schoon en ruim je alle verleidingen op. (asbakken weggooien, snoeptrommels legen, zet bloemen neer…)
    Op dag 2 mag je nog 2x snoepen, 2 sigaretten, …

  6. Is het een haalbare verandering.
    20 kg afvallen in 40 dagen is geen redelijk doel, maar van zes boterhammen met pindakaas per dag naar vier boterhammen met kaas wel.

  7. Visualiseer!
    Maak een moodboard met plaatjes waar je blij van wordt.
    Als je wilt afvallen maak dan een moodboard met kleding die je graag zou passen. Niet van graatmagere modellen maar van mensen met jouw haalbare streefgewicht. Maak een board op Pinterest en verzamel alles over je doel.

  8. Stem je agenda af op je de nieuwe situatie.
    Als je tijd overhoudt omdat je niet meer rookt, zorg dan dat in die tijd iets leuks hebt gepland.
    Kijk in ieder geval uit voor verveling.

    Mocht je meer gaan sporten dan kost dat meer tijd dan je wellicht vrij hebt in je agenda.
    Daar zul je dus tijd voor moeten vrijmaken. Blokken die uren! En belangrijk maken.

  9. Verdeel de veertig dagen in kleinere eenheden.
    Als je je doel in kleine porties verdeelt is het makkelijker vol te houden. Overzichtelijker. Verlies echter nooit het grote geheel uit het oog. Subdoelen blijven Subdoelen. Een kwartje per dag sparen leidt ook tot 100 euro. En is veel beter vol te houden dan 10 euro per dag.

  10. Maak ankerpunten.
    Verjaardagen, feestdagen, vakanties, markeer ze als ankerpunten en geef ze een vlag als je ze succesvol door bent gekomen.

  11. Ken jezelf! Zet in je agenda wanneer je een zwak moment verwacht.
    Moet je ongesteld worden? Zorg voor een volle agenda zonder verleidingen. En wees alert op je gemoedstoestand. Je hebt echt geen beloning nodig omdat je hormonen dwars staan.

  12. Krijg je visite? Zorg ook voor jezelf.
    Als je alleen taart koopt voor de visite is de kans groot dat je he keurig aan je dieet houdt terwijl de visite er is, maar dat je daarna de restjes opeet. Geef dus de visite rauwe worteltjes of pas een stukje taart in, in je nieuwe voedingspatroon.

  13. Verander je omgeving.
    Zo word je minder snel herinnerd aan je oude gewoonte. Zet je meubilair anders. Zoek een andere werkplek.

  14. Deel je doel:
    Op het moment dat je je voornemen openbaar maakt, maak je het voor jezelf ook concreter.
    Deel het op facebook, twitter en je vrienden zullen je aanmoedigen. Hou ze op de hoogte van je vorderingen.

    Hang geheugensteuntjes op. Quotes, foto’s, steunbetuigingen, motivatiekaartjes; alles mag. Als het jou helpt is het goed. Plaats je moodboard op een zichtbare plek. Maak er een foto van en deel op internet.

  15. Roep hulptroepen in.
    Alleen is maar alleen. Maak gebruik van de kracht van een ander. Kijk naar mensen die hetzelfde doel al hebben bereikt. Vind ervaringsdeskundigen.

  16. Stel je behoeftebevrediging uit.
    De trek in een sigaret of iets lekkers duurt maar even, maar kan wel heel erg sterk zijn. Zorg dus dat je iets in de buurt hebt waardoor je wordt afgeleid. En er is natuurlijk niets in de buurt dat maakt dat je in de fout kunt gaan.

  17. Maak je doel belangrijk.
    Als jij jouw doel niet belangrijk vindt wie dan wel?

  18. Vind mensen met dezelfde uitdaging.
    Lotgenoten kunnen elkaar helpen. Wissel ervaringen, tips ed. uit. Bespreek je doelen en moedig elkaar aan. Maar kijk uit; je kunt ook samen gaan klagen dat het allemaal zo moeilijk is. Dat is natuurlijk niet erg helpend.

  19. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht.
    En niet alleen bij het behaalde einddoel, maar ook tussendoor als je het goed volhoudt.

  20. Is het duidelijk waaróm je wilt veranderen?
    Als je net bij de dokter vandaan komt omdat je longen het nu echt laten afweten dan ben je zeer waarschijnlijk erg gemotiveerd en weet je precies waarom je nu wilt stoppen met roken. Hou jezelf op tijd een goede reden voor.

  21. Wees bedacht op mensen die je van je doel willen afhouden.
    Groepslidmaatschap is een belangrijke reden waarom het niet makkelijk is om echt te veranderen. Als je hele familie rookt en jij wilt stoppen dan ligt het gevaar op de loer dat je bij de groep wilt horen en daarom in je oude rookgewoonte vervalt.

  22. Rookruimtes in gebouwen zijn ook sociale ruimtes.
    Vind een andere manier om contact te hebben met je collega’s.

  23. Laat je niet foppen door je hersens.
    Onze hersens houden niet van een vervelend gevoel. En wat doen onze hersens dan? Ze gaan dat vervelende gevoel wegnemen door er verzachtende argumenten voor te bedenken. “Mijn oma is ook 100 jaar geworden door haar hele leven te roken.” Of: “Als ik geen suiker eet word ik sikkeneurig.” Of: “Ik heb hard gewerkt dus ik hoef niet meer op te ruimen”.

    Uit het boek van Carol Tavris: “Cognitieve dissonantie is het ongemakkelijke gevoel dat we hebben als iets wat we geloven of hopen wordt tegengesproken door de feiten, of als ons gedrag niet overeenkomt met het positieve beeld dat we van onszelf hebben.


    Of als we twee verschillende ideeën hebben die elkaar wederzijds uitsluiten. Dissonerende cognities zijn ‘stukjes kennis’ of ‘stukjes bewustzijn’ die wrijving veroorzaken doordat ze elkaar tegenspreken.

    Elke roker bijvoorbeeld kent dat gevoel. Je rookt, maar je weet dat je eraan dood kan gaan. Dat veroorzaakt een ongelukkig gevoel, dus je moet deze dissonantie proberen op te lossen. Dat doe je door de een of andere manier het bewijs dat roken dodelijk kan zijn te verzachten of te negeren, of anders moet je stoppen met roken.”

  24. Niet teveel veranderingen tegelijkertijd.
    Verandering kost energie en brengt je uit je vertrouwde balans. Zorg er dus voor dat je enige stabiliteit hebt als je begint aan je change.

  25. Geniet van het verlangen.
    Deze zin komt uit de Tantra-levenswijze. Als je kunt genieten van het verlangen naar je oude situatie kun je tegelijkertijd trots zijn op je verandering hierin.

    Aristoteles: Suffering becomes beautiful when anyone bears great calamities with cheerfulness, not through insensibility but through greatness of mind.

  26. Wees zelf verantwoordelijk voor je succes.
    Kruip niet in de slachtofferrol. En reken af met excuses die je verzint waarom je niet zou kunnen veranderen. Buig ze om naar redenen waarom het juist wel lukt.

    Heb je last van belemmerende overtuigingen? Je interne saboteur fluistert je soms dingen in die niet waar zijn! Vraag je regelmatig af: “Is het wáár wat ik denk?”

  27. Zie de verandering binnen het grote geheel.
    Wat betekent het voor de mensen in jouw omgeving? Voor jouzelf? Op lange termijn?

  28. Schrijf zoveel mogelijk stellingen op die gelden voor je nieuwe situatie
    en hang ze overal op.
    Ik ben slank, ik rook niet, mijn bureau is altijd opgeruimd
    ik ben positief
    ik klaag niet.

  29. Ruim op!
    Ruim je huis, je kantoor, je bureau op en maak zo je hoofd leeg.
    Een opgeruimde omgeving heeft een positief effect op je doorzettingsvermogen.

  30. Vind een coach.
    Schakel iemand in die het goed met je voor heeft maar die ook kritische vragen stelt. Iemand die er niet voor schuwt je een spiegel voor te houden. Iemand die je weer op het juiste pad brengt als je aan een zwak moment hebt toegegeven. Iemand waar je een goed gevoel bij hebt. Een goede vriend kan die rol prima vervullen.

  31. Vraag mensen je te motiveren.
    Vraag vrienden en bekenden je op te halen als je zelf even geen motivatie op kunt brengen om te gaan sporten. Vraag vrienden en bekenden om regelmatig te vragen naar je goede voornemen. Dat helpt!

  32. Ga uit de buurt van ‘watjes en klagers”.
    Of vertel ze op tactische wijze dat hun goedbedoelde meehuilen niet helpend is.

  33. Mediteer, doe ademhalingsoefeningen, herhaal mantra’s.
    Het woord Mantra komt uit het Sanskriet. Manasah =geest en Tra = bevrijding van de geest. Door het herhaaldelijk zeggen van een zin of een woord focus je je gedachten op de mantra.

    Tijdens een meditatie kun je visualiseren hoe je leven eruit ziet na de verandering, welk gevoel je erbij hebt.

    Ademhalingsoefeningen maken dat je rustiger wordt. Dit is een link naar een oefening die goed werkt. Hij is er ook als app voor de iPhone en voor Android.

    Hou geen escapes achter de hand.
    Als je stopt met roken heb je dus geen sigaretten meer in huis.
    Of bij een vriend.
    Of ergens verstopt.

  34. Maak nieuwe gewoontes.
    Onze hersens zijn gek op patronen. Tel maar eens bij elkaar op: 1000+40+1000+30+1000+20+1000+10=5000? Reken het maar eens na op je rekenmachine. Je hersenen houden je voor de gek!
    (als je op 5000 blijft uitkomen mag je me bellen)

    En zo gaat dat ook met gedragspatronen. Het is echt niet makkelijk om die te doorbreken. Dus verzin (en beschrijf) nieuwe, betere patronen. En train 40 dagen je hersens.

  35. Het is een overgangsfase!
    Bedenk bij een “foutje” dat je in een overgangsfase zit en het niet vanaf dag één goed hoeft te doen. Maar houdt wel het aantal foutjes in de gaten en als het er niet minder worden ga dan nog eens na hoe graag je je doel wilt bereiken. Misschien moet je je plan bijstellen?

  36. Geef je doel een symbool:
    Bijvoorbeeld een sleutelhanger die je eraan herinnert waar je mee bezig bent.

  37. Beeld je een gevoel in.
    Welk gevoel verwacht je te krijgen als je succesvol bent? Roep een gevoel op vanuit een eerdere succesvolle situatie.

    Geef dit gevoel een beeld; maak een tekening, zoek een plaatje of als je auditief bent ingesteld; een geluid of muziekstuk.

  38. Denk eens na over je zelfbeeld.
    Roep jij snel: Ik heb ook altijd pech, ik ben een roker, ik blijf toch altijd een dikkerd of ik ben nou eenmaal een chaoot? Pas dan snel je tekst aan en overtuig jezelf ervan dat je helemaal geen roker bent, je bent slank, opgeruimd. Wees de verandering die je wenst en zie jezelf ook zo. Volhouden is dan een stuk makkelijker.

  39. Wees mindful.
    Als je geen cursus kunt volgen lees er dan alles over op Internet. Er is echt veel goeds te vinden. Het helpt je de dingen die je doet, met aandacht te doen.

    * Deel deze tekst gerust met iedereen die een doel wil bereiken. 

6 gedachten over “40 tips om je doel te bereiken”

  1. Hoi Ingrid, wat lief dat je me zo snel hebt gevonden! Deze 40 tips ga ik uitprinten en ik houd je op de hoogte! Dankjewel en fijne dagen voor jullie! Esther

  2. Hi Ingrid,

    ik ga ze deze week op mijn gemak lezen (ik heb nog vrij de hele week) en laat je later weten wat ik er aan heb/zal hebben. En dat geldt ook voor je andere blogs. Die ga ik met veel plezier lezen. Ik wist niet dat je dit ook deed.

    Groet,
    Peter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *