Napels zien…

dan sterven. “Vedi Napoli e poi muori” zei Goethe. Ik begrijp hem wel.

Twee dagen Napels. We kwamen er al vaker maar omdat we deze keer met vrienden zijn pakken we het wat georganiseerder aan. Op de eerste dag beklimmen we de Vesuvius en bezoeken we Pompei. Twee toeristische trekpleisters die je gezien moet hebben.

Iris de Brouwer

Op dag twee gaan we op stap met Iris de Brouwer, een Nederlandse die haar hart verloor. Eerst aan Peppe en daarna aan Napels. Met haar achtergrond als lerares heeft ze Napels omarmt zoals ze dat deed met het lastige kindje uit de klas dat wat extra aandacht nodig had.

We ontmoeten elkaar op het plein bij het stadhuis. En meteen pakt ze ons in met verhalen over herkomst en opbouw van de stad. Ik verdenk haar ervan dat ze erbij is geweest. Al lopend krijgt ons chaotische beeld van de stad vorm. We begrijpen de achtergrond van muurschilderingen en kleine onopvallendheden krijgen betekenis. Weet je dat de Napolitanen géén Italianen zijn? Ga je naar Napels? Dan raad ik je aan dat samen met Iris te doen. Haar liefde voor de stad is aanstekelijk!

Met een vol hoofd en het vaste plan om de volgende keer een andere tour bij haar te boeken, lunchen we met pizza. What else?

Met Peppe op de fiets

Die middag maken we kennis met een andere liefde van Iris, haar man Peppe, met wie ze in 2005 naar Napels verhuisde. Met hem gaan we op de fiets. Geen gewone fiets maar een soort mountainbike met kleine dikke wielen én een motortje. De plek waar we de fietsen oppikken is midden in het centrum. Dat weerhoudt Peppe er niet van om al fietsend door de drukke straten te manoeuvreren. Als we maar strak achter hem blijven gaat het goed. Ook door het drukke verkeer trouwens. Automobilisten houden rekening met ons en ik voel me geen moment onveilig. Af en toe stoppen we om van Peppe te horen waarom een gebouw er staat, hoe gevangenen werden behandeld en wie waar woont. Wij deden zelf ook de gevangenentest en we zijn gezakt! Fietsen over de boulevard van Napels is een fantastische beleving!

Local in Napels

Ben je van plan om naar Napels te gaan? Neem dan contact op met Iris en Peppe.
Dit is hun website: Local in Napels. En vergeet niet mijn groeten te doen!

9 gedachten over “Napels zien…”

  1. Wat heb je het ontzettend leuk beschreven en we kunnen het weten want we waren erbij! We zijn een beetje verliefd op Napels geworden.

  2. Wat weer een leuk verhaal met prachtige foto’s. Nu maar hopen dat jullie veel gasten krijgen en dat zij maar ook wij het mooie Italië zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *