Molise non esiste

Podcasts, ik hou ervan. Mijn favoriet is NRC Vandaag. Elke dag een half uurtje actualiteit uitgelegd zodat ik meteen snap waar het om gaat.

De Italie Podcast

Natuurlijk ook de Italie Podcast van BNR (Business News Radio). BNR was in de tijd dat ik nog werkte mijn favoriete radiozender. Dat nu net die zender de Podcast over Italie maakt stemt hoopvol. Donatello Piras en Eveline Rethmeier praten een uur lang over grote en kleine wetenswaardigheden van dit heerlijke land.

Twee weken geleden kondigde de presentatoren aan dat er een podcast zou komen over de regio’s. Daar Molise nou niet de bekendste regio is en de uitdrukking “Molise non esiste” dit nog eens bevestigt, vroeg ik op het Twitter-account van Donatello of ze Molise niet wilden vergeten. Ik moest maar luisteren was het antwoord.

Het stemde nieuwsgierig en met grote verwachting begon ik tijdens een ritje in de auto naar de Lidl in San Salvo aan de podcast. Vlak voordat ik bij de winkel aankwam was de regio Abbruzzo aan de beurt. Ik stopte de uitzending en verheugde me op de terugweg. Wat een fijne verhalen over de mooie plekken die Italie te bieden heeft.

Mooi Molise!

Wat zouden ze gaan vertellen over Molise? Dat je er de lekkerste lokale gerechten kunt eten? Dat er heerlijke wijnen vandaan komen? Dat het landschap net zo mooi is als dat van Toscane maar dan zonder drukte? Dat je er grote schaapskuddes zomaar voor je op de weg tegenkomt? Dat er een heel mooi bewaard gebleven Romeinse nederzetting is die je gratis kunt bezoeken? Dat de mensen er aardig, dienstbaar en heel gastvrij zijn? Dat de cappuccino er nog gewoon negentig cent kost? Dat de olijfolie uit Molise de allerlekkerste is? Dat de zwarte en witte truffels van hier naar Noord Italie worden gebracht om daar te worden verkocht als “lokaal”? Dat je er kunt skiën tot een hoogte van 1872 meter? Dat, dat, dat…

Teleurgesteld

Nee, de podcast ging de eerste 40 seconden een beetje lacherig over het feit dat Molise de kleinste regio is en dat niemand het kent, niemand kent iemand die ervandaan komt en toeristen komen er al helemaal niet. Hetgeen allemaal waar is maar dat is ook meteen de charme van deze streek. Geen pretparken maar lege stranden, uitgestrekte wandelgebieden en pittoreske dropen. Vreselijk he?

De volgende 30 seconden gingen over DR automobiles. Een merk auto dat sinds 2006 in Isernia wordt gemaakt, geheel naar eigen Italiaans design met onderdelen vanuit andere buitenlandse bedrijven.

Links

Misschien moeten we hier in Molise eigenlijk wel blij zijn met deze podcast. Natuurlijk kunnen ze hier het geld van de toeristen goed gebruiken maar de rust en ongerepte natuur is ook veel waard.

Toch geef ik je hieronder een paar linkjes naar website die wel een fijn beeld geven van de regio Molise.

Visit Molise een website met compleet overzicht van wat er in Molise te beleven is.

Ciao Tutti een Nederlandse website die helemaal op Italie is gericht. Dus ook informatie geeft over Molise.

Mooi Molise, een reisgids geschreven door Ingrid Paardenkoper.
(Toevallig met dezelfde naam als mijn eigen website.)

2 gedachten over “Molise non esiste”

 1. Eigenlijk lees ik veel liever, dus dat heb ik bij deze gedaan.
  Heb nog nooit naar een podcast geluisterd en ga er ook niet aan beginnen.
  Niet iedere stem is er voor geschikt, vind ik.
  Zal wel mijn leeftijd zijn.
  Met plezier lees ik altijd wel jouw stukjes, ook al reageer ik niet altijd.
  Ik begrijp je wel een beetje. Je bent zelf enthousiast over Molise en wil het graag met anderen delen, maar aan de andere kant wil je ook niet dat het overspoeld wordt door toeristen.
  Geniet nog maar van Mooi Molise en ik uit naar jouw blogjes en foto’s.
  Groetjes
  Renee Ketelaar (Tante Tonie op Twitter)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *