Gooisch uitje

Als fanatiek hockeyer staat sinds 2011 toch het leven van huize Sanders – van der Heijden in het teken van de atletiek. Zoonlief is hier sinds april 2011 mee begonnen en september van hetzelfde jaar is ook manlief gestart. Eerst een beginnerscursus en daarna ook lid geworden van AAV’36 in Alphen aan den Rijn.

Al snel ontstond er een zogenoemd loopgroepje dat elke zaterdagochtend met elkaar ging trainen. Een bont gezelschap van personen met allemaal het zelfde doel, “hard”lopen.

Ondanks dat er nog steeds gezocht wordt naar een goede naam vervolg ik het verhaal met de hoofdpersonen samen gevat als “loopgroep”.

De loopgroep heeft al heel wat activiteiten achter de rug of misschien om in hun eigen termen te blijven “schoolreisjes”. Van de zevenheuvelenloop tot de halve marathon van Leiden, van BBQ tot Gooí’s uitje.

Het bloggen is voor mij nieuw dus start ik bij het laatste “schoolreisje” het zogenoemde Gooisch uitje.
Op facebook is het evenement al snel aangemaakt door Ingrid en in mei kunnen de voorbereidingen van start. Met in de laatste week nog wat puntje op de ï betekent het dat we zaterdag 6 juli om 9.30 uur gaan verzamelen op de parkeerplaats bij ARC te Alphen aan den Rijn.

Ingrid en Monique staan al te wachten als niet snel daarna de rest van de groep zich ook laat zien. Jeroen, Petra en Tom dan Ronald en Lydia. Corine wordt netjes afgezet door Rene en dan komen ook Hans, Marianne en Lichelle aan. Esmee kiest voor een dagje uitslapen. Als laatste sluit Michel met zijn gezin aan en dan zijn we compleet. Alhoewel niet helemaal. Ellemieke met haar gezin gaat rechtstreek naar Blaricum. Volgens eigen zeggen zit auto al zo vol dat er toch niemand meer bijpast.

Na de verdeling van iedereen over de auto’s zodat wij zeer milieu bewust met één auto minder naar Blaricum kunnen rijden gaan we vertrekken. Normaal zou je als voorbereiding kijken hoe de route naar de eindbestemming is en of er nog bijzonderheden zijn. Helaas is deze groep van het digitale tijdperk en hopen we dat de garmin’s, Tom Tom’s en andere navigatie ons wel vertellen hoe we er komen. Helaas missen al deze zaken het simpele file informatie systeem of beter gezegd, wegwerkzaamheden meldingssysteem. Resultaat is dat we na enkele kilometers op de A12 al in een file belanden. Deze brengt volgens de verkeersdiensten van de radio een vertraging van 23 minuten met zich mee. Ellemieke heeft nog vertrouwen in de loopgroep en vraagt nog positief via facebook of wij ook in de file staan of een andere route hebben gekozen.

Rond 11 uur melden wij ons bij Brenda van Laar in het mooie Blaricum. Inez staat zich rustig in het zonnetje voor te bereiden op wat komen gaat. Al snel wordt duidelijk dat deze dag in het teken staat van rust, gezelligheid en vooral geen stress. Dus starten met koffie, thee, limonade en heerlijk koud water. Iedereen gaat zich rustig voorbereiden op het lopen. Ook Michel is hiermee druk maar waarom hij deze houding aanneemt is me nog even een raadsel.

Inez wordt ondertussen door Brenda voorbereid op de tocht der tochten en al snel komt ze met kar en al voorrijden. Het is imposant en mooi om te zien hoe Inez alles wat om haar heen gebeurt ook laat gebeuren. De kleine kids van Ellemieke worden vakkundig door Lydia en Ronald in de kar geholpen via de zijkant. Hierna wordt de toon van de dag nog duidelijker wanneer ook Marianne het zelfde lot overkomt als de twee kids. Grote hilariteit als gevolg en het vertrek duurt door het lachen nog enkele minuten langer.

Brenda heeft voor de groep een mooie route uitgestippeld en deze ook aan meerdere van ons gegeven. Helaas is het moto ‘het komt zoals het komt en het gaat zoals het gaat’ dus alle routes belanden in tassen en worden niet meer bekeken. We gaan we gewoon van start en zien wel waar we uit komen.
Na bijna 5 km komt de eerste stop. Het is warm dus er moet veel gedronken worden. Ook heb ik ondertussen ervaren dat mountainbiken en foto’s nemen soms niet soepel gaat. Met een schaafplek op het linkerbeen en blauwe plekken op het rechter wordt het tijd om de fiets over te dragen aan Marianne. Beide hebben we geen kids in de kar om op te passen dus we nemen het ervan.

Op dit punt komt ook de fantastische voorbereiding van Brenda van pas. Naast een grote mand met heerlijk water en limonade zijn er ook frisse handdoeken in koud water. Vooral de dames laten dit moment zich niet voorbij gaan.

We vervolgen onze route door en langs het mooie Blaricum. Maar ook Brenda moet toegeven dat er even van de route wordt afgeweken. Dat is aan andere uitleg voor we zijn even verdwaald.

De 10 km worden er dus 13 maar dan maakt niemand wat uit.

Een ander aandachtspunt is de vraag of je voor of achter de huifkar blijft lopen. Beide heeft voordelen en nadelen. Vooral achter de kar betekend is sommige gevallen stofhappen en ook goed luisteren als er geroepen wordt dat er iets onder de kar vandaag komt wat je niet verwacht. Helaas gaat dit niet iedereen goed af dus de nieuwe schoenen van Michel zijn deze tocht op een speciale manier omgedoopt tot cross schoenen.

Op ca. 8 km komen we op een punt waar we gewoon moeten stoppen. Midden op de hei genieten we allemaal van de rust en is het tijd voor de groepsfoto. Het kost even wat minuten tot de juist opstelling hebben, maar dat mag ook voor zo’n mooi plaatje.

Het eten en drinken komt ook te voorschijn en dus nemen we het ervan. De lekker druiven, tomaatjes en andere lekkernijen worden gegeten en gedronken. Tom crost ondertussen op zijn fietsie over en weer en ook de andere kids vermaken zich opperbest. Ellemieke zorgt voor de vrolijke noot door met een helder oranje/rood shirt op een open vlakte een plekje te zoeken voor een zeer nodige toilet stop.

Als iedereen zijn plekje naast, voor of in de kar weer heeft gevonden gaan we weer verder. Ook ben ik voldoende hersteld om de fiets weer over te nemen van Marianne. En eigenwijs als ik ben hou ik toch die camera bij me want ik wil nog mooie plaatjes maken.

Omdat we onderweg nog enkele hekken tegen komen die speciaal voor de huifkar geopend moeten worden zijn er voldoende rustpauzes voor de groep. Maar ook de natuur helpt een handje mee want op enig moment wordt de helft van de groep in het bos tegen gehouden door overstekende schapen.
Voor Jeroen is dit uitje het toppunt van genieten want naast de redelijk verharde paden komt ook het favoriete onderdeel veldcross op sommige momenten aan bod. Nu maar hopen dat de leden van de groep dit ook omarmen en we op oudjaarsdag opnieuw een schoolreisje kunnen organiseren naar de Sylvestercross in Soest.

De route voert ons langzaam terug naar het centrum van Blaricum. Ook komen drie dames er achter dat het toch handiger was geweest om net als Ellemieke de hei als sanitaire stop te gebruiken. Gelukkig neemt de groep en de kar enige afstand waardoor in het bos toch nog een drieling stop gemaakt kan worden. Hierna volgt even een inhaalpoging naar de kar toe maar zoals een gezellige en ervaren loopgroep betaamt wordt de “stofzuiger” aktie al snel ingezet.

Waar iedereen het er over eens is dat deze dag niet voorbij kan gaan zonder een bezoek aan de lekkerste ijsboer Nederland en die zit in Blaricum. We stoppen dus bij IJssalon de Hoop voor een heerlijke verfrissing. Maar goed bij de ijssalon zijn we absoluut niet de enige en al snel wordt de rij groter. Maar ervaren als we als groep zijn weten we de mede landgenoten al snel duidelijk te maken dat ze niet hoeven te wachten op onze 21 personen sterke groep om toch een ijsje te krijgen.

Gelukkig is hierna de route naar het eindpunt niet mee ver want voor sommige is 13 km een afstand die ze toch lange tijd niet hebben gelopen.

Aangekomen bij het eindpunt worden we opnieuw door gastvrouw Brenda en haar hulpen in de watten gelegd met heerlijk fris water en limonade.
Volgens de oude planning zouden we de dag met een late lunch afsluiten in Alphen aan den Rijn. Zo soepel als we zijn wordt dit plan aangepast naar een avondmaal bij pannenkoeken boerderij De Schaapkooi in Alphen aan den Rijn. Lichelle neemt al snel de telefoon ter hand en weet de eigenaar er van te overtuigen dat 21 personen toch wel interessant is op een zaterdagavond. Om te zorgen dat niet de andere gasten worden gestoord door de niet nader te omschrijven geur die een loopgroep in aktie afgeeft besluiten we om even allemaal in eigen huis de douche op te zoeken.

gelopen route

Een kleine stoelendans in de autostoel verdeling vind ook plaats zodat ook de noodzakelijke boodschappen nog kunnen worden gedaan. Ingrid maakt een kleine omweg door Utrecht om Monique in Utrecht af te zetten (heb medelijden met de bus/trein passagiers) en wij hebben ineens een volle auto met op de achterbank Marianne en Summer.

Marianne zetten we af bij het verzamelpunt ARC parkeerterrein en als snel brengt Ingrid ook Hans en Lichelle hier naartoe. Ondanks het feit dat we nooit uitgekletst raken als groep zetten we toch snel de gang naar huis er in want om 18.00 uur moeten we ons weer melden voor het avondmaal.

Klokslag 18.00 uur is de groep weer bij elkaar. Helaas zonder Monique maar wel met Esmee. Als of we elkaar heel lang niet hebben gezien worden de gesprekken vervolgt. De dag wordt doorgenomen, ervaringen worden gedeeld, afspraken voor vervolg uitjes worden gemaakt en toen…..
Bij afwezigheid van onze dichter Frank neemt Hans even het woord. Had hij laatst bij de BBQ een mooi woord voor Jeroen is nu iemand anders aan de beurt om toe gesproken te worden.

Sinds 2012 is er namelijk een kleine vrijwillige traditie ontstaan om je verjaardag ook te vieren met de loopmaatjes. Alleen zoals geschreven het is vrijwillig. Dus wanneer je je verjaardag niet viert dan is het ook goed. Toch vinden we als loopgroep dat je dan wel een cadeautje verdiend. Ondanks dat het al even geleden is vind Hans het nu toch tijd om Lydia hiervan op de hoogte te stellen.
Verbijsterd kijkt ze wat er gebeurt en een spontaan loopgroepkoor dat lang zal ze leven zingt is niet
te ontvluchten.

Hierna doen we ons te goed aan het dessert en ontkomen we er niet aan om deze mooie dag af te gaan sluiten. Na nog een spontaan lang zal ze leven en ijsje met siervuurwerkje is het tijd om te gaan.
De kids worden uit de speeltuin gehaald en richting schatkist gestuurd voor een verrassing en de groep beweegt zich naar buiten.

Tijd om terug te wandelen met man en kind naar huis. Nagenieten van een leuke dag.
Loopgroep bedankt voor deze mooie dag en op naar het volgende “schoolreisje”.
Voor de foto’s/filmpjes zie deze link: YouTube film Gooisch uitje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *