ChatGPT

Generative Pre-trained Transformer

Verhaaltjes schrijven, ik doe het al dertien jaar. Ook maakte ik een paar websites, eerst in Dreamweaver en tegenwoordig in WordPress. De nieuwsbrief maak ik met Mailchimp. Als ik dertig jaar later was geboren was ik vast IT-er geworden. Vanaf de intreding van de computer in mijn leven (1986) heeft dit fenomeen me geïntrigeerd.

ChatGPT

En nu is er iets nieuws wat mijn aandacht heeft getrokken: ChatGPT! Ik hoorde er voor het eerst over op de radio. Scholieren maken hun opstellen er mee. Er is in de media al veel over gezegd, zowel positief als negatief. Ik zocht naar nog meer informatie en logte in op de software. Ik was flabbergasted!

Wat een gamechanger!

Ik vroeg aan het programma: Wie ontwierp ChatGPT en dit is het antwoord van de robot:

“ChatGPT is ontworpen door OpenAI, een onderzoeksbedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het model is gebaseerd op de transformer-architectuur en is getraind op een grote hoeveelheid tekstgegevens van het internet, waardoor het in staat is om natuurlijke taalverwerking en generatie te verrichten.”

Golden Olive Award

Ik stelde de vraag: “Schrijf een nieuwsbericht over de olijvenboerin, Ingrid uit Molise, die een prijs wint voor haar olijfolie. Maximaal 100 woorden.

Dit was het antwoord:
“Ingrid, een olijvenboerin uit Molise, heeft de prestigieuze prijs “Golden Olive Award” gewonnen voor haar extravergine olijfolie. De prijs, die wordt toegekend aan de beste olijfolieproducenten uit Molise, werd uitgereikt tijdens een ceremonie in Rome. Ingrid’s olijfolie werd geprezen voor zijn unieke smaak en aroma, met tonen van verse kruiden en groene amandelen. Haar olijfolie zal nu verkocht worden in geselecteerde delicatessenzaken over de hele wereld.”

Een bijzonder recept

Ik vroeg om een bijzonder recept met tomaat, basilicum en mozzarella. Het resultaat? Tomaten, basilicum en mozzarella Caprese-ijs! Je vind het onder deze link. Iemand zin om het te gaan maken? Ik hoor graag hoe het was.

Toepassing

Ga ik ChatGPT gebruiken? In geen geval om mijn blogs te laten schrijven. Dat zou mijn creativiteit om zeep helpen. Misschien kan het wel ideeën genereren. Ik ga er nog eens op broeden. Een fantastische uitvinding vind ik het wel.

Overbelast

Veel mensen hebben de robot inmiddels gevonden en hij is regelmatig overbelast. Maar dat lijkt een kwestie van tijd. ChatGPT leert snel.

Waarvoor ga jij ChatGPT gebruiken?

*Een verhelderend artikel uit het NRC van 27-1-2023

11 gedachten over “ChatGPT”

  1. Taal wordt ook veel gebruikt in bijvoorbeeld mijn vak wiskunde. Om een mooie opgave te maken denk ik ChatGPT goed te kunnen gebruiken. Chat voor de taal, ik voor de wiskunde.

  2. ChatGPT gebruik ik met name om ideeën op te doen, bijvoorbeeld als ik vastloop bij het schrijven.

    Gtz
    Marcel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *