Roald Dahl

Eerst even dit. Ik ben van 1958 en natuurlijk oud en niet meer van deze tijd. Maar er moet mij toch iets van het hart. Want de boeken van Roald Dahl zijn onder de loep genomen en ze KUNNEN  niet meer, zo heeft de Britse uitgever Puffin besloten. Dus worden ze herschreven.

Link naar het artikel in de Telegraaf van 19 februari 2023.

Formidable

De kleine mannetjes uit Sjakie en de Chocoladefabriek worden kleine personen. “Most formidable female” uit Mathilda is “most formidable woman” geworden. En dat allitereert niet meer. De schrijver heeft het toch niet voor niks zo bedacht! 
In het boek De Heksen wordt uitlegd dat heksen pruiken dragen omdat ze kaal zijn. Daarin is de zin toegevoegd dat vrouwen ook om andere redenen pruiken dragen en dat daar niks mis mee is. Moet dat trouwens niet zijn “personen” in plaatst van “vrouwen”?

Sprookjes

Wat gaan we doen met de sprookjesboeken? Helemaal maar verbieden of ook herschrijven? Dat wordt nog een hele klus.
Neem nou de Wolf en de zeven geitjes. Ten eerste worden die arme stumperts helemaal alleen thuisgelaten en dan komt er ook nog een wolf die de kleintjes opeet. Auw! Hier kunnen de tere kinderzieltjes wel eens van gaan dromen! Bovendien wordt het beest opengesneden, met stenen gevuld en weer dichtgenaaid. We hebben het hier over een beschermde diersoort he! Kan echt niet meer! Hetzelfde lot treft trouwens de wolf uit Roodkapje en die van de drie biggetjes.

De jurk moet wel blijven

Ander voorbeeld: Assepoester of Doornroosje. Wie zegt dat stiefmoeders lelijk en kwaadaardig zijn? Lelijk mag sowieso niet meer. En hoezo worden die dames gered door een man!? Waarom draaien we de rollen niet gewoon om en maken van Assepoester een dragqueen, want de mooie jurk moet wel blijven, en van de prins gewoon een mens met een woest aantrekkelijk lijf?

Roald Dahl, zou hij zich niet omdraaien in zijn graf als hij het wist? En vinden zijn erven het allemaal maar goed? 

Echt, ik ben erg voor vernieuwing en laten we elkaar vooral niet kwetsen. Maar zullen we boeken laten bestaan zoals ze door de schrijver zijn bedoeld. De nieuwe schrijvers mogen zich dan buigen over het nieuwe taalgebruik.

3 gedachten over “Roald Dahl”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *