Tiramisu- Italiaans toetje.
Tiramisu betekent letterlijk “trek mij op”, ofwel “beur mij op, maak mij blij”.
Ik at de lekkerste en luchtigste tiramisu in restaurant Il Pagatore in Guglionesi. (Italië) Uiteindelijk werd onderstaand recept mijn versie van dit Italiaanse toetje. (voor de “calorie-arme” versie laat je gewoon de slagroom eruit 😉
Ingredienten:
- 500 gram mascarpone
- 200 ml. Slagroom
- 4 eiwitten
- 4 eidooiers
- 200 gr. Suiker
- 24 savoiardi of lange vingers
- 3 kopjes gekoelde espresso
- flinke scheut amaretto
- vanillesuiker
- Cacaopoeder
Bereiding:
Lees eerst het hele recept!
- Smelt in een pannetje, op laag vuur, de suiker met twee eetlepels water tot een glad stroopje. Net niet laten karamelliseren.
- Klop de eidooiers in een grote kom en voeg langzaam het suikermengel toe. Klop net zo lang tot je een gladde, iets luchtige massa hebt.
- Klop de eiwitten helemaal stijf. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat er nog eiwit uitloopt.
- Klop de slagroom stijf met een anderhalf zakje vanillesuiker.
- Klop een scheut espresso door de mascarpone.
- Klopt de eidooier-massa door de mascarpone.
- Roer en voorzichtig de slagroom door. Niet meer kloppen!
- Schep er nóg voorzichtiger het eiwit door. Dit maakt de tiramisu extra luchtig.
- Doe de afgekoelde espresso in een schaal en doe er een flinke scheut amaretto door. Even proeven voor het beste resultaat. 😉
- Doop één voor één, kant voor kant (horizontaal) de lange vingers even in de vloeistof. De vloeistof moet nét opgenomen worden maar de koekjes mogen zeker niet doordrenkt zijn. (anders wordt het resultaat veel te soppig)
- Bedek een schaal met de koekjes. In een glazen schaal zie je straks de laagjes nog.
- Bedek de koekjes met een laag mascarpone-mengsel. Strooi er een heel dun laagje cacaopoeder over.
- Maak daarna nog een laag.
- Strooi een dekkende laag cacaopoeder over het geheel.
- De tiramisu moet minstens vier uur in de koelkast, maar hij is het lekkerst de volgende dag!
Heel veel plezier bij de bereiding maar vooral bij het opeten.
*De foto kon ik nog nét maken voordat alles op was. Volgende keer maak ik een foto van de hele schaal. (Vertel ik gewoon aan niemand dat er tiramisu is.)
Heb je zin in een limoncello variant? Dan heb ik nog een heerlijk recept voor je.
Ik heb al eens limoncello gemaakt. Maar die was te zoet en te sterk. Als jij een goed recept hebt dan hou ik me aanbevolen.