We wisten het eerst niet; dat je hier in de winter ook groenten in je moestuin kunt verbouwen. Op een van onze wandelingen in september zagen wij een boer plantjes in zijn tuin poten. Terwijl wij samen zijn laatst geoogste meloen opaten vertelde hij ons de geheimen van de wintermoestuin. (blog september 2020)
Die week poot ik goenteplantjes in de vruchtbare kleigrond. Het is nog warm dus helpen we de plantjes met wat extra water. Eén keer haal ik met de hand kleine groene rupsjes uit de broccoli. Nooit meer een rups gezien. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddel. Biologischer kan niet!
In december gaan we naar Nederland. Als we na de kerst weer terugkomen is alles eetbaar!
Vandaag ruim ik de moestuin op. De vette kleigrond plakt aan mijn laarzen en lopen is meteen een stevige oefening voor de beenspieren. Er staat nog een pluk andijvie die wat minder is gegroeid. Ik krijg het niet over mijn hart de struikjes weg te gooien. Ik heb nog een mediterraans recept dat ik nog niet heb geprobeerd. De witte kolen zijn nu pas volgroeid. Morgen eten we orak arik. Ik zie de witte-kool-recepten graag in de reacties!
R e c e p t e n:
Orak arik (met witte kool)
Mediterraanse andijvie
Broccoli op z’n Italiaans
Hoi Ingrid ,
Wat een super leuke site.,
over de kool:
-De kool in stukjes snijden
-dan stukjes druiven
-stukjes aardbeien eventueel frambozen en —stukjes walnoten
-pijnboompitten
-dan veel truffel olie
– als laatste peper ..,
Groetjes , Guido
1- Dankjewel voor het leuke compliment!
2- Wat een bijzonder recept! Zeker het uitproberen waard!
Ben heel benieuwd naar Orak arik, maar daar zitten recept achter van de andijvie? Of is dat het zelfde?
Neeee ik had de link niet goed gemaakt. Nu wel! Ga je het maken?
Lekker met vele koolsoorten, Uitje fijn snijden fruiten in kerrie ( royaal) en dan fijn gesneden witte kool mee fruiten. Ook lekker met Chinese kool, spitskool maar ook heel lekker met courgette . Het uitje moet glacé blijven. Heb ik gasten aan de tafel dan is dit gerecht altijd geslaagd.
Dankjewel! Wat een goeie tip! Straks heb ik niet genoeg kolen!
Ovenschotel met witte kool en gehakt
★★★★★
Bereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 50 minuten
Categorie: Hoofdgerecht Keuken: Italiaans
Ingrediënten
1 witte kool (ca. 600 gr)
500 gr mager rundergehakt
2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 tl paprika
1/2 tl zwarte peper
1–2 tl Italiaanse kruiden
1 tl cayennepeper
zout naar smaak
1 blikje tomatenblokjes (400 gr)
100 gr geraspte mozzarella
optioneel: 1-2 stengels salade ui
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de witte kool en verwijder de buitenste bladen. Snijd de kool doormidden en verwijder de kern. Snijd de kool vervolgens in kleine stukjes en doe de stukjes in een vergiet. Plaats het vergiet met de witte kool in de gootsteen en was de witte kool met koud water.
Pak dan een pan en vul deze met een beetje water. Voeg de witte kool toe en breng aan de kook. Kook de witte kool 6-8 minuten beetgaar. Proef na het koken even of de witte kool zacht genoeg is. Giet de inhoud van de pan na het koken in het vergiet en laat goed uitlekken.
Verwarm in een grote koekenpan een el olijfolie. Voeg de gesneden ui en geperste knoflook toe en fruit dit ca. 3 minuten boven een middelhoog vuur. Voeg dan het gehakt en bak dit al roerend gaar. Voeg dan de tomatenblokje en kruiden toe en laat dit boven een laag vuur ongeveer 10-15 minuten sudderen, totdat het meeste vocht is verdampt.
Voeg dan de gekookte witte kool toe aan de pan en zet het vuur uit. Roer de witte kool m.b.v. een spatel door het gehakt. Proef even en voeg indien nodig meer zout en peper toe. Schep de inhoud van de pan dan in een ingevette ovenschotel en druk het goed aan. Bestrooi ten slotte met de geraspte mozzarella
Bak de ovenschotel met witte kool en gehakt 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat na het bakken indien nodig het overtollige vocht uit de schotel voorzichtig uitlekken. Verdeel de schotel over vier borden en genieten maar!
Delizioso … buon appetito!
Grazie mille!!!! Die ga ik natuurlijk maken! Zal een foto maken en met je delen.