Dansen met de draak

Manon en de draak

Wij publiceerden onze eerste Pendelpost op 22 mei 2022. Manon en ik gaan heen-en-weer schrijven. Maar opeens werd het stil. De tekst van Manon liet op zich wachten. Nu wilde ik niet opjutten maar op enig moment vroeg ik toch: “Heb je er geen zin meer in?”

De reden van de stilte was echter heel wat ernstiger.
Manon danst met een draak!

Na de eerste onderzoeken bleek al snel de uitgezaaide darmkanker de oorzaak was van de vreselijke pijn in haar rug. Een van de uitzaaiingen had zelfs een breuk in haar wervelkolom veroorzaakt.

Manon zou geen Storyteller zijn als ze ook dit avontuur niet zou opschrijven. En met ons delen.

Dit blog begint helemaal onderaan. En van daar af naar boven. Steeds het laatste blog bovenaan.

De Snoek en een roze rollater

1 september 2023

Terwijl ik in het zonnetje zit op mijn eigen rollator in de winkelstraat in Balk, wordt mijn aandacht getrokken door een geluid in de verte van een ronkende motor.
Het geluid blijkt afkomstig te zijn van een van mijn favoriete auto’s uit lang vervlogen tijden, de DS ook wel bekend onder de naam De Snoek.

De kleur van de auto is metallic groen en er zitten vier mensen in de auto die de gemiddelde leeftijd in de winkelstraat met een knal omhoog doen schieten. Terwijl de auto langzaam voorbij rijdt, het lijkt alsof de bestuurder zoekende is, komt de achterkant van de auto in zicht.

Nu kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Achterop de auto, op het rek, is een roze rollator vastgezet. Ik schiet in de lach, bedenk dat ik een foto moet maken, maar ben te laat. Hij heeft opeens het gaspedaal gevonden en ik ben ook niet meer zo snel…

Hier zit een vonkelend verhaal in…

Mijn eigen rollator is ook absoluut hip te noemen, met zijn fel oranje kleur. Ook de tandarts waar ik vanochtend was, vond het een hip model.
Maar een roze rollator achterop een groene Snoek, is een beeld dat ik niet heel snel meer tegen zal komen.

Ik baal dat ik te laat was om met mijn telefoon om een foto te maken. Misschien kan ik Midjourney vragen een beeld voor mij te fabriceren. Ik heb al prachtige voorbeelden gezien, die gemaakt zijn met deze artificial intelligence software.

Ja, ik ben fan van tools als ChatGPT en Midjourney die het leven van een schrijver en beelddenker makkelijker maken. Natuurlijk moet je eigen saus erover heen en kan je de tekst niet klakkeloos overnemen, maar man man het is wel knap wat je aangereikt krijgt als basismateriaal.

Nu zit ik thuis op de bank dit bericht te tikken. De zon schijnt de woonkamer binnen en in gedachten zit ik weer buiten in het zonnetje in Balk. De groene DS met roze rollator op mijn netvlies. Voor mij zijn dit de hoogtepuntjes in mijn dans met de draak die darmkanker heet. Elke dag de mooie dingen van het leven zien en daarvan genieten.

Je moet zelf de slingers ophangen en daar ben ik elke dag mee bezig.

PS Midjourney kon de groen metallic Snoek prima fabriceren, de roze rollator op de achterkant wilde maar niet lukken. Wellicht niet de juiste ‘prompt’ ingegeven

Welkom Dex!

16 augustus 2023
 
Ik app mijn zus dat er nog geen klopgeluiden zijn in de zin van een baby die zich aankondigt.
Ik swipe dan ook ‘gedachteloos’ naar rechts op mijn telefoon als ik een videocall van onze oudste zoon @robbertvonk binnen zie komen.
De omgeving waarin hij zit is vreemd en als hij zijn camera stukje bij beetje draait kijk ik naar onze kleinzoon die net ter wereld is gekomen.
 
Geen urenlange stress deze keer, nee gewoon een videocall als de kleine er is. En wat ben ik blij dat ik tegen hem kan zeggen dat wij een dag later in de auto stappen om zo snel mogelijk onze kleinzoon te kunnen knuffelen.
Zo blij dat ik die dingen weer kan doen. En het maakt mij niet uit dat ik er daarna volledig aflig. Dat heb ik er graag voor over.
Hoe mooi dat ik samen met hem deze nieuwe telg mag verwelkomen.
 
GENIETEN met hoofdletters!!
Welkom Dex in deze wereld. Je grote zus is beretrots en zegt als eerste als we aankomen ‘baby kijken’ met een big smile op haar gezicht.
 
Dit is rijkdom en niet in geld uit te drukken!
Leef mensen, leef en pluk de dag!

Pluk de dag

7 augustus 2023

Vandaag stond een controle afspraak voor rug op het programma. Dus even op en neer naar Groningen.
Eerst foto van rug. Staan bij röntgenapparaat blijkt nog behoorlijk vermoeiend.

Daarna bij arts die foto vergelijkt met die van vlak na operatie. Ziet er top uit dus mag een half jaar wegblijven.
Dat scheelt in september weer een ritje Groningen.
Natuurlijk wel even nog bij @boekhandel.riemer naar binnen geweest. Favoriete boekhandel in Groningen en vlakbij het @umcgroningen
 
Beslag gelegd op boek van Cees Nooteboom. Een compilatie van zijn Spanje verhalen. Verder weer een aantal mooie kaarten gekocht om handgeschreven te versturen.
 
Pluk de dag!! Hang zelf de slingers op en maak van alles een feestje. Dat is mijn motto voor de komende tijd.

Kleine dingen

6 augustus 2023

Heb jij weleens gedanst met een draak? Ik niet, maar doe nu mijn stinkende best om de danspassen te herkennen en te leren.
Ik geniet tijdens het dansen van de kleine dingen in het leven als ik om mij heen kijk. Mijn dagelijkse wandelingetje naar de brug die als grens geldt tussen onze woonplaats Echtenerbrug en zustergemeente Delfstrahuizen.
En als ik dan terugloop naar huis, kom ik langs een stoep met allemaal gele bloemen. Mijn plantenkennis is niet heel groot en volgens mij zijn dit rudbeckia’s. Corrigeer mij vooral als ik het verkeerd heb.
 
Daar kan ik gewoon van genieten. Ik heb van de week een Instax camera gekocht om ook een soort beelddagboek bij te houden in polaroidvorm. Dus deze rudbeckia’s gefotografeerd en deze foto gaat in mijn agenda. Ja, ik gebruik nog een papieren agenda juist voor dit soort dingen.
 
Het zijn de kleine dingen die het voor mij doen. Visje eten in Laaksum, elke dag foto’s ontvangen van onze kleinkinderen Julia en Joep. FaceTime gesprekje met onze zoons. Vrienden die langskomen. Ellen en Patries die altijd klaar staan om Noah uit te laten als wij weer in het ziekenhuis moeten zijn.
 
De dagelijkse appjes van mijn broer en zussen. Überhaupt het meeleven van iedereen, doet ons goed.
En deze tweede ronde chemo doorsta ik tot dusver prima en daar ben ik heel blij mee.
Vandaag zelfs in de tuin gezeten. De regen is hier nog niet gearriveerd. Heerlijk gewoon.
 
Pluk de dag is mijn motto en geniet van alle kleine dingen. Babysteps it is!!

Dansen

5 augustus 2023
 
Elke dag een stukje lopen. De momenten tussen de buien opzoeken en dan even heerlijk genieten van de zon op mijn gezicht.
 
Bootjes kijken bij de brug. Het zijn kleine mijlpaaltjes na 7 weken platliggen en een zware rugoperatie waarbij ze een stuk van mijn rug hebben vastgezet.
 
Fijn dat ik weer kan zitten, staan en lopen. Het lijkt zo gewoon, maar je beseft pas hoe bijzonder het is, als je het niet meer kan. En ja een cliché van heb ik jou daar 😅
Ik pluk inmiddels elke dag en zal jullie proberen mee te nemen op mijn dansende reis met de draak.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

4 augustus 2023
 
Plotseling kreeg mijn verhaal, mijn levensverhaal, een totaal andere wending.
Wat vorig jaar augustus begon met pijn in mijn rug, bleek in april van dit jaar opeens (op onze trouwdag nota bene) uitzaaiing te zijn van een toen nog onbekende tumor.
Weken van onzekerheid en veel onderzoeken volgden. Het voelde alsof we in een centrifuge zaten waar we de uit-knop niet van konden vinden.
In juni wisten we het zeker: uitgezaaide darmkanker. Een van de uitzaaiingen in mijn wervelkolom had ook een breuk veroorzaakt. Gelukkig kon ik razendsnel geopereerd worden en is een deel van mijn rug vastgezet. Na 7 weken bed, kon ik weer zitten, staan en lopen. Pure winst.
 
In juli zijn we gestart met chemo en dat ging bij de eerste ronde vreselijk mis. Dat resulteerde in bijna een week ziekenhuisopname en stoppen met de chemo.
 
Na overleg is de chemokuur aangepast en ben ik vandaag gestart met een nieuwe ronde chemo (heb ook niet veel keus als ik dit jaar nog kerst wil vieren met mijn gezin en wil genieten van onze kleinkinderen).
 
Ongelooflijk veel mensen leven mee en hebben geen duimen meer over. Dat voelt als een heerlijk warm bad. Ongelooflijk hoe iedereen ons wil helpen en steunen in deze tijd.
Mijn verhaal heeft een andere wending genomen en ik dans met mijn draak en probeer zijn dans te begrijpen. Dat kost energie, veel energie.
 
Mijn verhaal is nog niet af. In november vorig jaar studeerde ik af als Chief Storyteller aan de Storytelling Academy en ik wil nog veel verhalen vertellen en mensen helpen hun verhaal te vinden en te leven.